** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **1** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **2** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **3** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **4* PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **5** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **6** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **7** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **8** PLEASE DESCRIBE THIS IMAGE **

Tematika

Közép-Európa országainak közös történelmi hátterük révén hasonló problémáik vannak épített örökségükkel kapcsolatban. Az egy napos nemzetközi konferencián az örökségvédelem olyan két fontos területére koncentrálunk, amelyekben Magyarországon is szemléletváltásra van szükség.

A konferencia délelőttjén a műemlékek fejleszthetőségének határait boncolgatjuk: hogyan lehet érdekeltté tenni a befektetőket, mennyire szabad hozzányúlni értékes épületeinkhez, lehet-e kortárs építészeti eszközökkel új életet adni egy régi élet emlékének? Környező országokból hozunk példákat, ahol a történeti épületeknek sikeres kiegészítője lett a kompromisszummentes  kortárs építészet. Célunk, hogy a görcsös óvatoskodás szülte kényszermegoldások helyett minél több helyen lehessen itthon is bátrabb szemlélettel a régivel azonos minőséget létrehozni, ezzel biztosítva a szép kort elért épületek további életszerű használatát.

Délután a műemlékek új generációját keressük. miközben a második világháború előtti modernizmus emlékei már egyértelműen részei védendő örökségünknek, a szocializmus évtizedei alatt épült meghatározó épületeket és új városokat a társadalom és a szakma inkább kényszeredetten ignorálja. Egész Közép-Európában zajlik ennek az örökségnek a leromlása és eltüntetése, de egyre több helyen bontakozik ki értelmes vita a közelmúlt meghatározó épületeinek megőrzéséről.
Képesek vagyunk-e és kell-e túllépni e kor városainak politikai jelentésén? Lehet-e fejleszteni a modernizmus elvein fogant építészetet, amelynek programja adott szükségletek kielégítése volt? Időben felismerjük-e az értékeset a közelmúlt építészetében? Az EU legújabb tagjainak szakemberei gondolkodnak együtt velünk ezekben a kérdésekben.